Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στα  τέλη   του  Ιουνίου  και  συγκεκριμένα  από  26  έως  και  29   του  μήνα   διοργανώνεται   στην όμορφη  πόλη της Χαλκίδας  το Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα  Ποδοσφαίρου Συλλόγων  Εκπαιδευτικών.
Θεωρώ  πως  για  να   εκτιμήσουμε   την   αξία  του  εν  λόγω  πρωταθλήματος  θα  πρέπει   να  γνωρίσουμε  την ιστορία  του,  το  πως  ξεκίνησε, ποιοι   ήταν  οι  πρωτεργάτες  του κ.τ.λ.
  Γι  αυτό   το   λόγο   σας  παρουσιάζω  παρακάτω   ένα   απόσπασμα  από  το   αρχείο  του  αγαπητού συναδέλφου της Ημαθίας, Λευτέρη Χαιριστανίδη όπως  αυτό  αναρτήθηκε   στην  ιστοσελίδα  www.verianet.gr

Όλα τα όμορφα πράγματα ξεκινούν από όμορφες και καλές ιδέες. Έτσι και η συγκεκριμένη διοργάνωση, συμπλήρωσε φέτος( 2010), δέκα τρία χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Παύλος Ακριτίδης, οραματίστηκε, τη διεξαγωγή του εν λόγω Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος των Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης. Ήταν ημέρα Σάββατο 31 Μαΐου 1997 όταν  ένας από τους πρωτεργάτες, ο συνάδελφος από την Πιερία  Χατζησάββας Πλάτωνας σε συνεννόηση με τον Παύλο Aκριτίδη αποφάσισαν τη διεξαγωγή δύο φιλικών συναντήσεων μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων  των δύο συλλόγων: 1η συνάντηση στο Πλατύ Ημαθίας, Ημαθία-Πιερία 1-2, σκόρερ Γκάλαβος Χρ. (1) και η δεύτερη στις 11 Ιουνίου 1997 στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης , Πιερία-Ημαθία 1-2.
Την επόμενη σχολική χρονιά 1997-1998, διεξάγεται, με πρωτοβουλία των συναδέλφων Χατζησάββα Πλάτωνα (Πιερία), Ακριτίδη Παύλου (Ημαθία) και Πανίδη Ευκλείδη (Θεσσαλονίκη), το περιφερειακό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή επτά συλλόγων: Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Χαλκιδικής και Κοζάνης. Πρωταθλήτρια είναι η ομάδα του συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας που νικά στον τελικό που διεξάγεται στο Αιγίνιο Πιερίας την ομάδα της Πιερίας, με σκορ    2-0, σκόρερ Γκόγκος Ν. (2)
Το γεγονός αυτό, άναψε τη σπίθα για να πάρει τη σκυτάλη, ο αξέχαστος σε όλους φίλος και συνάδελφος,  Παύλος Ακριτίδης, που οραματίζεται την καθιέρωση ενός θεσμού πλέον, αυτού της διεξαγωγής του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Ο ζωντανός άνθρωπος, ο  ακούραστος και εργατικός δάσκαλος, ο παιδαγωγός, ο άνθρωπος με έμπνευση, φαντασία, διορατικότητα και με πολλά άλλα χαρίσματα και προσόντα Παύλος ήταν μαζί μας και την επόμενη χρονιά 1998-1999 που τη σκυτάλη διεξαγωγής του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, παραλαμβάνει, η Θεσσαλονίκη.
Στο γήπεδο του Κορδελιού συμμετέχουν 4 σύλλογοι (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Κοζάνη) και πρωταθλήτρια αναδεικνύεται και πάλι η ομάδα της Ημαθίας νικώντας στον τελικό την ομάδα της Κοζάνης με σκορ 3-1, σκόρερ Ακριβόπουλος Χ. (2), Καρολίδης Δ. (1).
Δυστυχώς όμως, ο αδυσώπητος εχθρός όλων μας, ο θάνατος, του στερεί τη δυνατότητα να ζήσει και να γευθεί τους καρπούς της δημιουργίας του. Έτσι την επόμενη χρονιά 1999-2000 που ο σύλλογός μας (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Ημαθίας) αποφασίζει τη διεξαγωγή του 3ου διασυλλογικού Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, το τριήμερο 17, 18 και 19 Ιουνίου 2000 στην πόλη μας, τη Βέροια, ο Παύλος, που εμπνεύσθηκε και οραματίστηκε τη συγκεκριμένη διοργάνωση,  δε βρίσκεται κοντά μας. Με πρόταση όλων των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος και αποδοχής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων Ν. Ημαθίας η διοργάνωση ονομάζεται ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2000΄΄, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμηθεί το πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του, με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Νικήτρια στο 3ο διασυλλογικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αναδεικνύεται η ομάδα του συλλόγου μας, που στον τελικό νικά την ομάδα της Κοζάνης με σκορ 5-2  και φθάνει στην κατάκτηση του 3ου συνεχόμενου πρωταθλήματος.
* 2000-2001 : Γήπεδο Νέας Γωνιάς Καλλικράτεια Χαλκιδικής ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2001΄΄, τελικός Ημαθία – Κοζάνη  6-0, Σκόρερ Γκόγκος Ν.(2),Ακριβόπουλος Χ. (1), Γκατζούφας Δ.(1), Σταματιάδης Κ.(1), Αβετίδης Σ. (1),  κατάκτηση του 4ου συνεχόμενου πρωταθλήματος.
* 2001-2002 : Γήπεδο Άρτας, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2002΄΄, τελικός Άρτα – Ημαθία 0 - 0, 5-4 στα πέναλτι 
Πρωταθλήτρια η ομάδα της Άρτας.
* 2002-2003: Γήπεδο Κοζάνης, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2003΄΄,τελικός Κοζάνη- Ημαθία 0 - 0, 4-3 στα πέναλτι 
Πρωταθλήτρια η ομάδα της Κοζάνης
* 2003-2004: Γήπεδο Αρμενοχωρίου Φλώρινας, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2004΄΄,τελικός Φλώρινα – Κοζάνη  1-0, σκόρερ Νεδέλκος Β.
Πρωταθλήτρια η ομάδα της Φλώρινας
Τη χρονιά αυτή, το πεπρωμένο, για μια ακόμα φορά με την τυφλή του δύναμη, φρόντισε να σπείρει τον πόνο και την οδύνη, στην εκπαιδευτική κοινότητα του συλλόγου μας, χτυπώντας ένα από τα πιο ικανά, επίλεκτα και ιδρυτικά του μέλη, το Θανάση Παπαμαργαρίτη. Το 7ο διασυλλογικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος συναδέλφου, ύστερα από την αποδοχή και στήριξη της πρότασης του συλλόγου μας, από το σύλλογο των εκπαιδευτικών της Φλώρινας, που εν τω μεταξύ είχε αναλάβει τη διοργάνωσή του, για να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο η μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου.
* 2004-2005: Γήπεδο Αγρινίου, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2005΄΄, τελικός Αγρίνιο – Άρτα  5-1 Νταλάκας Χ. Κασταράς Β, (2), Ιωαννίδηε Γ.(1)(2)
Πρωταθλήτρια η ομάδα του Αγρινίου
* 2005-2006 : Γήπεδο Ν. Πόρων  , ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2006΄΄, τελικός Πιερία-Φλώρινα 0 – 1, Σελεμίδης Κ.(1)
Πρωταθλήτρια η ομάδα της Φλώρινας
* 2006-2007 : Γήπεδο Καστοριάς, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2007΄΄, τελικός Ημαθία-Ξάνθη  0 – 0 (4-3) στα πέναλτι.
Πρωταθλήτρια η ομάδα της Ημαθίας
* 2007-2008 : Γήπεδο Καβάλας, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2008΄΄, τελικός Θεσσαλονίκη –Χαλκίδα   2 – 0
Πρωταθλήτρια η ομάδα της Θεσσαλονίκης
* 2008-2009 : Γήπεδο Πύργου, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2009΄΄, τελικός Τρικάλα - Θεσσαλονίκη 1 – 1 (3-1 στα πέναλτι)
Πρωταθλήτρια η ομάδα των Τρικάλων
* 2009-2010 : Γήπεδο Ζακύνθου(Τσιλιβί) ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2010΄΄, τελικοί      Τρικάλα – Ημαθία 3-0
Θεσσαλονίκη-Καστοριά 5-0, Ιωάννινα-Έβρος   1-1 (4-5 στα πέναλτι)
Πρωταθλήτριες οι ομάδες Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Έβρου.
* 2010-2011 : Γήπεδο  Αγρινίου    "ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2011".  
Πρωταθλήτρια  η  ομάδα  της  Χαλκίδας.
* 2011-2012 :   ΧΑΛΚΙΔΑ
Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί, πως η συγκεκριμένη δραστηριότητά δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικού περιεχομένου, αλλά περιλαμβάνει και πολιτιστικές δραστηριότητες, επαφή και γνωριμία με συναδέλφους από όλα τα μέρη της πατρίδας μας, ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα και όχι μόνο, γνωριμία μέσω προγραμματισμένων ξεναγήσεων με τους πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς χώρους και τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του Νομού, που αναλαμβάνει τη εν λόγω διοργάνωση. 
Δε θα πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε, πως ο αθλητισμός, η αναψυχή και το παιχνίδι μας βοηθούν στο να βελτιώνουμε την υγεία – τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική και να ασκούμε την κρίση μας. Προάγουν το πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης και δίκαιου παιχνιδιού. Διδάσκουν σημαντικά μαθήματα ζωής για το σεβασμό, την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών και τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την αυτοπειθαρχία, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό προς τους άλλους, τη συναδελφικότητα και τέλος προωθούν την ισότητα για όλους και γεφυρώνουν τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.
Τέλος μέσα από τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδιώκεται:
* Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των  αθλητικών οργανώσεων, με σκοπό και στόχο, την εκπαίδευση, μέσα από τον αθλητισμό, λόγω κυρίως του μεγάλου ενδιαφέροντος, που εκδηλώνουν, οι νέοι για τα ατομικά και τα ομαδικά αθλήματα.
* Η αξιοποίηση των αξιών που μεταδίδει ο αθλητισμός, για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων.
* Να καταδειχτεί η θετική συμβολή των εθελοντικών δραστηριοτήτων  στην εκπαίδευση των πολιτών και κυρίως των νέων.
* Να καταδειχτεί η παιδευτική αξία της κινητικότητας και των ανταλλαγών, της επικοινωνίας, της φιλίας, της ψυχαγωγίας μέσα από τη διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών συναντήσεων.
Τέλος, επισημαίνουμε, πως μια καλή εκπαίδευση, είναι ένα καλό θεμέλιο, για μια πιθανή επιτυχία, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται, ότι απαιτούνται και άλλα συστατικά στοιχεία για την πραγματοποίηση και εδραίωση αυτής της επιτυχίας.
Επίσης απευθυνόμαστε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (Δ.Ο.Ε.), όπως αγκαλιάσουν και στηρίξουν ηθικά και υλικά την προσπάθειά αυτή, των οκτακοσίων και πλέον εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους είκοσι τέσσερις Νομούς – Συλλόγους, της χώρας. Μια καλή πρόταση, λόγω κυρίως του πολύ μεγάλου αριθμού των συμμετοχών, που συνεχώς αυξάνονται,  θα ήταν ενδεχομένως η διοργάνωση να πραγματοποιείται από κοινού με μέλη της Ομοσπονδίας σε επίπεδο Περιφέρειας, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο η Ομοσπονδία την εν λόγω διοργάνωση για τακτικές Περιφερειακές συνδιασκέψεις με εκπαιδευτικούς της βάσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου